Mors lilla Olle i skogen gick….

Innan sommarlovet slutade var min dotter och min mor ute i skogen och plockade blåbär. På bara nån timme plockade de massor. De hamnade i frysen och igår tog jag fram ett paket för att göra blåbärspaj.

Jag skulle ha den till efterrätt och ville göra den med en liten twist så jag bestämde mig för att ha mandel i den.  Själva pajskalet som jag gjorde av 1 dl socker, 200 gram smör, 3 dl vetemjöl och 1 dl mandelmjöl blandade jag snabbt ihop i matberedaren och tryckte sedan ut i en pajform. En liten bit blev över , den kavlade jag ut och la in i frysen för att den skulle stelna eftersom smöret hade blivit varmt, och den använde jag sedan till att dekorera pajen med.

I pajskalet lade jag sedan en halv liter blåbär, tog 1 dl socker och strödde över bären och några matskedar potatismjöl  strödde jag över för att binda vätskan från bären. Sedan sprinklade jag på flagad mandel och använde resterande deg till att göra ett mönster på pajen. In i ugnen på 175 grader varmluft ( något mer om du har vanlig ugn) tills den var gyllenbrun på lock och kanter ca 35-40 min.

En riktigt lyckad efterrätt! Med mycket vaniljsås förståss.wpid-dsc_0044.jpg

Kommentera