Kineskakor, ett gammalt kakrecept

Jag älskar att titta i gamla receptböcker. Recept som fallit i glömska kan vara riktiga guldklimpar . Ett gammalt recept ur en gammal bakbok är det på kineskakor . Kineskakor har fått namnet av att de faktiskt är gjorda på rismjöl och är därför glutenfria . Och eftersom det inte heller finns något smör eller fett i dem så är de dessutom mjölkfria .

Kineskakor

Det är ibland lite roligt att använda gamla recept för proportionerna stämmer ibland inte . Då får man höfta lite och se till att det funkar ändå . Det är inget för de som slaviskt måste ha exakta mått . Ibland finns det inte några mått alls , kanske inte heller exakta grader för ugnen .

Så var ju då fallet med det här receptet . Proportionerna var lite aviga . Följde man receptet så blev degen alldeles för lös . Troligen så var äggen mycket mindre förr .

Det ursprungliga receptet är följande :

  • 1 kaffekopp rismjöl
  • 1 kaffekopp strösocker
  • 2 ägg
  • Smaksättning välj en av dessa : lite citron eller riven mandel
  • Blanda alla ingredienser och kavla ut degen och stansa ut rundlar. Baka av i varm ugn .

Nu fungerade ju inte detta recept så bra . Degen blev för lös och kunde inte alls kavlas . Jag tillsatte mer rismjöl och socker i lika delar och till slut fick jag den konsistensen så att det gick att kavla . Men insåg efter ett par försök att det var omöjligt att stansa ut fina kakor .

Då rullade jag bollar och la på plåten istället och tryckte till dem med min citruspress . Kakorna fick åka in i ugnen som var 225 grader och stå där i ca 10 minuter tills de fått fin ljus färg .

Kineskakor

Kakorna blev lite segmjuka i mitten och krispiga i kanterna . De flöt ut i ugnen och därför är det bra att inte lägga dem för tätt på plåten . Ett tips för att göra de här kakorna extra mumsiga skulle vara att lägga ihop två och två med lite smörkräm i mitten , lite som en biskvi.

I övrigt är det en enkel kaka , glutenfri och inte alltför söt . Jag använde citronsmaksättning i mina , och då tog jag cedroolja som är citronsmak på flaska. Om jag hade gjort kakorna en andra omgång hade jag i orginalreceptet vara tagit 1 ägg . Tänk också på att en gammaldags kaffekopp inte är mer än 1 1/2dl, tänk er en sån där liten kaffekopp på fat man brukade använda förr.

Att återupptäcka gamla recept är kul . Har du något sånt återupptäckt recept ? Dela med dig i kommentarerna så att fler kan få del av det .

Kineskakor

Kommentera

%d bloggare gillar detta: