Scoby utan doh

Jag blir alltid så nyfiken och se om man kan göra saker själv istället för att köpa färdigt. Som ni kanske har sett i affärerna nuförtiden har det kommit en ny sorts fermenterad dryck som heter Kombucha . Det är en dryck gjord på svart eller grönt te , som man kan smaksätta med olika saker. Den blir lätt kolsyrad och har gott om fina bakterier för magen så kallad probiotica. Idag har jag påbörjat mitt experiment att göra en egen Scoby som är den jästsvamp som sköter hela fermenteringsprocessen.

Den ser närmast ut som en jättestor slemmig och rosaorange manet som ligger och guppar på toppen av teet som fermenteras. Jättestor blir den ju efter ett tag … för varje gång du brygger så växer den. När jag var liten hade min farmor en sådan i en stor glasburk i köket och jag fascinerades av den och tyckte väl inte att det var så gott då , men smaklökarna förändras ju med tiden. Nu tycker jag att Kombucha är gott och friskt. Kittlar lite på tungan.

Eftersom mitt experiment startar idag kan jag inte ge er hela resultatet idag utan det får bli en följetång , men jag lovar att återkomma. Efter en hel del googlande, så hittade jag instruktioner hur man gör en egen scoby. Visst man kan köpa en färdig svamp men är det ett experiment så är det.

Börja med att koka upp vatten och ta fram två påsar svart te utan smak, bara vanligt svart te. I en stor glasbehållare brygger du te av 1/2 liter vatten och 1 1/2 msk socker. Låt teet dra i 10 minunter. Ta bort tepåsarna , rör om så att sockret smälter och låt svalna till rumstemperatur.

När teet har svalnat , häller du i en flaska naturell köpt kombucha. Det brukar finnas i varje mataffär som är välsorterad. Om du tittar riktigt noga i flaskan kan du se att det är nåt lite som flyter omkring , som en liten geleklump. Det är en miniscoby! Den kommer att växa och bli större under det här experimentets gång.

I min flaska fanns tre små miniscobys. Man kan se dem flyta omkring i bilden ovanför. Nu ställer man glasbehållaren på ett varmt och torrt ställe…. jag ställde min på översta hyllan i köksskåpet. Täck den med en ren handduk. Och nu är det bara till att vänta….. i två veckor ca….. då kommer scobyn att ha täckt hela ytan förhoppningsvis. På återseende!

Kommentera