Internationell vecka del 2… nu åker vi vidare

Nu börjar den 2:a etappen i vår resa. Resan går mot nya mål och första stoppet är Serbien . Serbiens matkultur är ganska lik övriga Östeuropa . Förra året vi var i Serbien på internationella veckorna så åt vi pita, eller burek /börek som det kan heta i andra östländer. Det är fylld filodeg. Men idag äter vi en annan sorts pita, nämligen pitabröd… ni vet sånt man får till kebab som man köper. Pitan fyller vi med sallad tomat gurka och ajvar, kanske lite lök och yoghurt… och sedan lägger vi i cevapcici. En sort fingerlånga korvar av nötfärs . Egentligen ska de grillas över kol men det är ju lite svårt här i köket på förskolan så det fick räcka med ugnsgrillen .

Blanda rikligt med finhackad lök och vitlök med nötfärs . Lägg i en tsk bakpulver och rikligt med paprika och svartpeppar och salt . Det ska va mycket smak ! Låt gärna färsen stå och dra en timme eller två när du har blandat den väl.

Lägg den sedan i spritspåse och klipp av toppen och spritsa sedan ut på bakplåtspappersklädd plåt långa korvar . Det gör inget om de ligger tätt. Skär dem i fingerlånga bitar.

Sätt ugnen på 250grader grill och låt den bli riktigt varm . Det tar inte många minuter för dem att bli klara så lämna inte köket.

Jag gjorde egna pitabröd men det går utmärkt att köpa färdiga . Det är en lång process med jäsning för att få dem att fluffa upp sig så det får vi ta på ett eget inlägg men goda blev de .Till servering hade jag strimlad isbergssallad , tomat, gurka och tunnt skivad lök. Likaså yoghurt och ajvar. Ajvar är en sås gjord på paprika och den finns i både stark och mild variant . Fantastiskt användbar . Om du inte har provat den så rekommenderar jag dig att prova . Den går även att använda som bas i grytor eller pastasåser .

Fyll brödet med grönsaker och cevapcici och sätt tänderna i det segmjuka brödet . Glöm inte såserna ! Mums… det här var bättre än kebaben på stan !

Kommentera

%d bloggare gillar detta: