Brasilien , de svarta bönornas förlovade land

Dagens flygtur går till andra sidan jordklotet. Brasilien närmare bestämt. Fotbollens , karnevalernas och de vita strändernas land och även de svarta bönornas land. Feijoada är nationalrätten nummer ett. Alla äter feijoada! Det serveras överallt. Det är en gryta av svarta bönor , olika kött och korv, både rökt och torkat som man äter med ris och diverse olika tillbehör.

Till riset och böngryta äter man en vitlöksfräst grönsak som det närmaste du kommer här i Sverige är savoykål. Dessutom serverar man farofa till samt klyftor av apelsin .

Bönorna bör ligga i blöt över natten och svälla innan du börjar . Bönor tar ju en stund att koka så använd gärna tryckkokare . Vill man snabba på så kan man ju köpa färdigkokta men det blir lite svårare att få in all smak i bönorna om du använder färdiga .

Häll av blötläggningsspadet och häll på nytt vatten och lägg i några lagerblad. Bryn bitar av chorizo och rökt sidfläsk . Hacka en gul lök och vitlök och bryn dessa och lägg sedan alltsammans i grytan med bönor och låt koka …..länge minst 80 min . Rör om då och då så att det inte fastnar i botten och så att bönorna går lite sönder och grytan blir tjockare . Smaka av med mer salt om det behövs .

Under tiden kan du göra farofa. Finhacka en stor lök och ett paket bacontärningar, gärna i matberedaren . Det ska va smått !! Bryn detta till det blir knaprigt och när det är brunt så häller du i en kopp med farinha de mandioca dvs cassavamjöl och du låter detta blandas och bli gyllenbrunt . Rör så att det blir smuligt . Ställ åt sidan . Detta strösslas sedan ovanpå maträtten vid servering .

Nu har turen kommit till riset. I Brasilien fräser man riset i olja och vitlök innan man slår på vattnet och det ger en fantastiskt god smak på riset . Salta och koka tills riset är färdigt , först på högre värme utan lock tills vattnet nästan inte syns och sedan på mycket låg värme med lock under ca tjugo min. Finfördela med en gaffel när du häller upp. Det blir ett luftigt och smakrikt ris.

Nu har turen kommit till kålen . Strimla savoykål och fräs den lätt i smör med vitlök och lite salt . Det ska va lite tuggmotstånd kvar.

Skala apelsiner och dela i klyftor . Maträtten är inte komplett utan dem . De tillför en underbar fräschör till rätten och en annan dimension .

Nu borde dina bönor vara färdiga . Smaka av och se om de behöver mer salt . Vattnet borde nu ha kokat in ganska bra och dina bönor har kokat sönder. Det är nu dags att hugga in …

Kommentera

%d bloggare gillar detta: