Smaskiga kakor med dulce de leche

Oj oj oj så fort dagarna går. Jag inser att det var förfärligt länge sedan jag hade tid att sitta ner och skriva lite här på bloggen. I köket har jag ju varit som vanligt men att sätta sig ner och plita ner några rader har helt enkelt inte hunnits med. På jobbet är det mycket nu så här innan skolan slutar, men nu idag tog jag mig tid efter jobbet att blogga.

Vad har jag sysslat med då? Jo som ni kanske känner igen så har vi fika på jobbet varje onsdag och då brukar mina arbetskamrater få vara försökskaniner. I går tänkte jag göra en kaka från Peru. Alfajores heter den. Det är en dubbel mördegskaka med dulce de leche emellan. Mördegen innehåller inte bara vetemjöl utan även maizena. Det gör att den blir väldigt kort i konsistensen och frasig. Ungefär två delar vetemjöl och en del maizena. Smör innehåller den ju också förstås och florsocker samt bikarbonat och vanilj, och en gnutta vatten för att få ihop degen.

Ingredienserna blandas samman , med fördel i en matberedare och knådas sedan ihop till en deg som får vila en liten stund i kylen innan utbakning. Kavla sedan ut degen till ca 3 mm tjock deg och ta ut runda kakor som läggs på bakplåtspappersklädd plåt och gräddas i 175 grader tills de blivit gyllene , ca 10-12 min beroende på ugnen. Håll koll på kakorna i ugnen , det är ett ögonblicks verk så är de brända. dsc_0349.jpg

Låt kakorna svalna. Lägg sedan ihop dem två och två med dulce de leche , eller som det heter på svenska karamelliserad mjölk emellan. Dulce de leche kan man numera köpa i nästan vilken mataffär som helst men för några år sedan , när det fortfarande var ovanligt att hitta denna underbara kolasmakande kräm, var man tvungen att göra det själv. Då tog man en burk av kondenserad mjölk, som inte heller var så lätt att hitta, och så kokade man hela burken oöppnad i 4 timmar. Och vips… den kondenserade mjölken hade nu blivit karamelliserad. Skulle man göra många burkar ställde man dem i vattenbad i ugnen istället.

Vill man kan man sedan man lagt ihop kakorna rulla kanten i cocosflingor. Till sist vill jag bara höja ett varningens finger….det här är inte kakor för den som går på diet eller vill hålla igen. De är nämligen omöjliga att sluta äta av….en är absolut inte tillräckligt!

wp-1464277196289.jpeg

Kommentera

%d bloggare gillar detta: