Levain, gjord hemma

Jag älskar det där fina brödet som går under namnet levain. Det är bara ett krux, det är ju bara så dyrt! Men skam den som ger sig, tycker man nåt är gott varför inte göra det själv. 
Jag tar vatten,  jäst, surdegskultur, salt, och vetemjöl och kör i min degblandare ganska länge. Minst 10-15 min. Degen ska vara ganska lös, inte jättekladdig men heller inte hård av för mycket mjöl. Detta för att degen ska kunna jäsa lättare och bilda stora luftbubblor. När degen har knådats färdigt häller jag upp den i en stor bunke med oljade kanter så att degen inte fastnar. Sen får den stå och jäsa över natten. Här ser ni degen efter ca två timmar.

image
Dagen efter stjälper jag upp degen på bänken där jag strött ut mjöl för att inte degen ska fastna.
Utan att knåda den formar jag den till bröd. Vik ihop degen till limpor och lägg dem med skarven nedåt på bakplåtspappersklädd plåt. Låt dem jäsa en stund till medan ugnen blir varm.
Ugnen ska vara riktigt varm. 250 grader från början.
För att brödet ska få den där hårda skorpan kastar jag in 1 dl vatten i botten på ugnen precis innan jag ställer in plåten med bröden i ugnen. Det fräser och bildas ånga i ugnen och det är ångan som gör brödskorpan hård. När bröden är inne i ugnen sänker jag värmen till 175-200 grader och så får de gräddas ungefär en timma.
image

Här ser ni limporna nyss uttagna ur ugnen. Doften av nybakat är nog en av de bästa dofterna jag vet. Det är vardagslyx som är nästan gratis. Och det bästa av allt…. Den aktiva arbetsinsatsen var mindre än en halv timme.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: