Tamales

Vi skulle ha med mat till ett knytkalas härom dagen och jag ville verkligen ta med något som de andra inte hade ätit innan. Något lite exotiskt för oss nordbor, men också något som var lätt att ta med och göra i förväg för vi skulle åka en bit och maten inte ätas förrän dagen efter. Mitt val hamnade till slut på tamales.

Tamales är ett knyte, ursprungligen av bananblad, med en majsfyllning med kyckling/kött, ägg, oliver, potatis, etc. Det kan variera från kock till kock. Tamales finns i flera länder i syd amerika men den här gången skulle jag göra tamales från Peru. De skiljer sig lite från till exempel salvadoranska tamales , så till vida att de är lite mer styrka i och i majsfyllningen ingår också jordnötter (malda).

Jag gillar mest de med kyckling i så jag satte på kycklingfiléer att koka på spisen och lade i lite grönsaker för att få en god buljong, detta eftersom buljongen används som bas till majsfyllningen.  Kycklingen fick koka tills den var färdig och sedan silade jag av buljongen och hällde den i en stor gryta. I buljongen lade jag en rejäl klick med matfett. Ursprungligen används nog ister men smör eller margarin fungerar bra. Detta får smälta och koka upp och under tiden mixar jag rostade naturella jordnötter till ett fint mjöl, och samtidigt mixar jag en speciell sorts chilifrukt , som heter ají amarillo, på svenska gul chili, den har en stark orange färg , men är inte jätte stark i smaken, och detta blandas med buljongen tillsammans med majsmjöl( PAN- ett förkokt majsmjöl, gjort för arepas eller tamales) , typ som polenta. Detta kokas till en tjock gröt och smaken justeras med salt, spiskummin, chili. Rör kraftigt så att inte gröten får klumpar.tamales1 I grytan på spisen ser ni majsfyllningen och på bänken ligger bananblad och övriga ingredienser.DSC_0002

Medan gröten svalnar kokar man ägg och potatisar till fyllningen och skär dessa i klyftor. Andra saker man kan plocka fram att lägga i är svarta oliver, kikärtor och paprika skuren i långa tunna bitar. Kycklingen som nu är något kallare delar jag i bitar och badar lite i tomatsås, bara så det täcker bitarna och ger lite smak.kyckling

I Peru packar man in tamalen i enbart bananblad men , bananblad är så dyrt här  och svårt att få tag i, ( asiatiska livsmedelsbutiker kan ha att sälja) så det fungerar bra med aluminiumfolie istället. Om man vill kan man använda en bit bananblad för smakens skull eller om du har köpt majskolvar och tagit tillvara på blasten som är runt om kolven kan dessa också användas.

Ta ett 30×40 cm ark folie och lägg på bänken , ovanpå lägger du eventuellt blad, och sedan en klick majsfyllning. I fyllningen trycker du sedan ner en klyfta ägg, en klyfta potatis, några oliver, en bit kyckling och eventuella andra saker du har tänkt dig att stoppa i.DSC_0003 Tänk på att lägga de åt samma håll som du har tänkt dig rulla. Sedan rullar du ihop tamalen med hjälp av foliet till en tät paket. Mina brukar bli långsmala.DSC_0005 Det är viktigt att paketen är tät för sedan ska den kokas och om det kommer vatten in i paketen löser detta upp tamalen och du får ingen middag…

Lägg paketen i en stor grytaDSC_0004 och slå på vatten till den nästan täcker paketen och låt sedan koka i minst 45 min. Häll av vattnet. Låt de svalna något så att de sätter sig innan du serverar.

Det här är perfekt picknick mat för om du lägger de i en kylväska utan kylklampar håller de sig varma länge. Men vill du hellre värma upp de igen kan du bara fylla grytan på nytt och låta de koka en stund tills de blir varma inuti.   11180641_10203170723228020_7161408204361791515_nNu är det dags för provsmakning. Bananbladet äter man inte upp, det hör bara till förpackningen. Var så goda !

Ps. en annan gång ska ni få se den söta varianten , den som smakar kanel och russin…..

Kommentera

%d bloggare gillar detta: