Torsdagar =soppdagar=nybakat bröd

Då var semestern slut och man är tillbaka på jobbet. Det är lite mjukstart så här i början med få barn men även dessa ska ha mat och varför inte göra nåt extra gott.

När jag jobbar serverar jag alltid soppa på torsdagar och jag bakar så gott som alltid eget bröd  till soppan. Igår var det torsdag och även om det var lite personal och få barn på förskolan så tyckte jag att de skulle få känna doften av nybakat. Jag satte en deg till morotsbröd.  Halva degen blev till frallor till frukost wpid-wp-1438920238072.jpegoch andra halvan gjorde jag ett flätat bröd till soppan till lunch. Tänkte att ni kanske ville ha receptet? Det kommer här nedan. När jag bakar bröd använder jag sällan eller aldrig recept. Jag brukar ta det som finns. Proportionerna är 25-50g jäst/5 dl vätska  och 2/3 vete och resten kan man lägga i vad man vill. Att övervägande delen ska vara vete har med jäsförmågan och gluten att göra. Dvs om du önskar ett fluffigt bröd. Vill du ha kompakt bröd kan du minska mängden vete.

Att arbeta degen är viktigt. Det är då det bildas glutentrådar i degen som sen gör brödet luftigt. En deg ska va smidig och släppa från bunken utan kladd, men inte heller för hård för då orkar inte jästen lyfta degen. Det är bra om degen får god tid att jäsa. Gärna två gånger, en som deg och en som utbakade bröd eller frallor.

Själva utbakningen av flätan ska jag nu försöka förklara. Titta på första bilden , där har du startenwpid-wp-1438920250636.jpeg

sedan fortsätter du med att kryssa alla , två och två. Till slut viker du in resterna och formar ett runt bröd. Det är lite trixigt, men försök, det är bara till att knåda ihop degen igen om det blir fel och börja om.

wpid-wp-1438920256661.jpeg

Jag penslade sedan med uppvispat ägg för att fästa solrosfröna och ge brödet glans.wpid-wp-1438920265864.jpeg

Receptet kommer här:

2 finrivna morötter,

1 liter vatten

2,5 dl havregryn

1,5 msk olivolja

1/2 dl vetekli

1 paket torrjäst= 50gram färsk jäst (jag använde torrjäst)

salt

ca 2,5 l vetemjöl ev mer till utbakning

ägg till pensling

solrosfrö.

Riv morötter, blanda salt, olja degvätska och havregryn och kli. Blanda torrjästen med mjölet och blanda ihop allt till en deg. Arbeta minst 10 min  med maskin,  ännu längre om du gör det för hand, tills degen släpper kanterna och inte är kladdig. Du ser nu hur degen gör trådar. Låt den jäsa en timme. Ta sen upp på bakbordet och baka ut, denna degen räcker till en plåt med frallor och ett flätat bröd. Pensla och strö på solrosfrön.

Låt de utbakta bröden jäsa igen medan ugnen blir varm ca en halv timme. Grädda frallor i 225grader i ca 12 min och flätat bröd i 175 grader i ca 45 min. Knacka på brödet för att se om det är färdigt. Låter det ihåligt är det bara att ta ut det

.wpid-wp-1438920225896.jpeg

Kommentera