Anka är av oss svenskar en kanske lite bortglömd fågel. Tyvärr får man väl säga för den är så god och förtjänar inte att bli bortglömd. Idag tog jag ut ett paket anka ur frysen och det fick bli anka till lunch.
Ankan brynte jag ingniden med kryddor( schesuanpeppar, paprika,rivet apelsinskal, salt) och la i en ungsäker form . Ovanpå pressade jag en apelsin och så fick den in i ugnen tills köttsaften var klar och genomskinlig. Under tiden gjorde jag ugnsbakade matbananer eftersom de hade mognat och då passar det utmärkt att ugnsbaka dem med ost på. Samtidigt på spisen kokte jag lite polenta som jag sedan stekte i bitar efter att den kallnat. Skyn som bildades när ankan fick lagas färdigt i ugnen reducerade jag sedan ner och använde som sås.
Eftersom det blev anka över så till kvällsmat bestämde jag mig för att laga aguadito de pato. Det är en rätt från Peru ett mellanting mellan soppa och gryta. Man låter riset koka tillsammans med ankan och massor med koriander och andra kryddor till en mycket smakrik värmande rätt.
Här är den, den har inte ens kommit upp på tallriken än utan står fortfarande och puttrar.
Ankans kött är smakrikt och den ger dig tuggmotstånd , men i en sådan här rätt kommer den verkligen till sin rätt eftersom alla dess goda smaker får sakta släppas loss in i grytan och köttet blir mört.
Har du inte stiftat bekantskap med anka tidigare är det på tiden. Du kommer inte att ångra dig.