Komplement till sillbordet

Vill börja med att önska er alla en riktig god och smakfull jul . Här kommer ett recept på ett litet komplement till sillbordet, nämligen inlagd lax. Proceduren är densamma som när du lägger in egen sill . Börja med att koka en 1-2-3-lag. Det betyder en del ättika 12%, 2 delar socker, och 3 delar vatten , samt en gnutta salt. Koka upp detta tills sockret har löst upp sig , låt sedan detta svalna .

Skär laxfilé i lagom stora bitar. Skiva rödlök och skiva upp lite morötter. Ta fram lagerblad och kryddpeppar. Salta laxbitarna och varva dem med rödlök och morötter och kryddor i en glasburk . Slå på den kalla lagen och låt stå kallt gärna över natten , i alla fall några timmar .

Inlagd lax

Snart bär det av till julfirande med släkten . Den här burken och gravad lax och drömsill blir mitt bidrag till sillbordet.

Till drömsill på fem minuter använder man femminuterssill i bitar, cremefraish, röd stenbitsrom, en klick majonnäs och en liten klick sötstark senap.och lite dill. Blanda ihop ingredienserna till såsen och skär sillen i bitar och blanda sedan med såsen . Klart på några minuter . Jag lovar dig att den kommer bli en favorit på julbordet framöver .

God Jul till er alla

Kommentera

%d bloggare gillar detta: