Tillbehör till Kalle kalkon, ris på arabisk vis

Ingen jul utan kalkon! Jag älskar kalkon både framlänges och baklänges, i alla former . I år hade vi lite oturens kalkonen. Först hade vi beställt en kalkon privat men när jag skulle marinera den upptäckte jag att den var helt naken…!! De hade tagit bort skinnet på den.

Utan skinn kan man inte helsteka den i ugnen för då blir den ju torr som fnöske. Det blev till att tänka om. Den styckades upp i delar och några hamnade i frysen och några tillagades med sin egen saft ( den hade legat i marinad i flera dagar) och krossade tomater i ugnen under folie. Det kan jag rekommendera .

Men eftersom vi ville ha en hel kalkon var vi tvungna att köpa en till och den visade sig vara en enarmad bandit. Ena vingen saknades. Stackarn! Ja ja men just nu står han i ugnen och väntar på att bli färdig. Men det var ju tillbehören till Kalle som det här inlägget skulle handla om.

Eftersom vi äter den på sydamerikanskt vis så är det ju inte de vanliga svenska tillbehören potatis , sås , gelé och brysselkål jag menar . Jag serverar den med ris, yuca, gärna friterad , och matbanan som är stekt. Vitt ris går alldeles utmärkt men ett ris med lite mer smak och färg känns ändå lite juligare . Därför serverar jag Kalle idag tillsammans med ett ris på arabiskt vis.

Till det behöver du kokt vitt ris, angelhair, som är små tunna spagettibitar som används i soppa. Du behöver nötter eller mandel av något slag och någon form av torkad frukt. Jag använde mig idag av torkade aprikoser och valnötter.

Börja med att koka riset. Värm olja i kastrullen lägg i lite vitlök och låt den bli gyllene och fräs sedan riset i oljan . Slå på vatten så att det täcker och ca två cm ovanför riset och låt koka livligt utan lock tills det bildats små kratrar i riset. Då sänker du värmen till minimum och lägger på locket och låter det koka tio minuter utan att lyfta på locket. Nu kan vi börja … I en stekpanna lägger du lite olja och den tunna spagettin och fräser den i någon min. Spagettin är alltså hård och inte kokt. Tillsätt gurkmeja och rör om . Tillsätt sedan nötter, aprikoser i bitar och ris och blanda ordentligt och låt det ta upp alla smaker. Tillsätt gärna lite av buljongen /skyn från kalkonen. Smaksätt eventuellt med lite kanel och spiskummin men gurkmeja är nog om man så önskar . Låt skyn koka in och servera det vackert gula riset med yuca och stekt matbanan och givetvis med huvudpersonen själv , Kalle kalkon

Kommentera

%d bloggare gillar detta: