Molekyler i köket

Idag har jag haft experimentdag i köket. Matlagning är så underhållande och roligt och blir nog aldrig tråkigt om man hela tiden hittar saker att utmana sig med.  I förmiddags började min dag med att jag ville använda mig av mina cacaobönor som jag köpte på semestern i Peru. Jag har aldrig använt mig av dem innan så detta skulle bli första försöket. Jag bestämde mig för att göra kola eftersom jag hade en grädde som började bli sur i kylen och därför  ville jag använda den. Jag la smör , grädde, socker och flytande glykos ( det funkar med sirap också) i en kastrull och började koka.image I en stekpanna rostade jag ett tiotal av mina cacaobönor och sedan skalade jag dem och finfördelade dem i min mortel.image Dessa åkte ner i kolasmeten också. Kolan fick koka tills den nådde drygt 120 grader ( här har det stor betydelse för kolan hur många grader den kommer upp i, återigen en kemilektion i köket)image och sedan hällde jag den i en pappersklädd avlång brödform och och strödde på hackade hasselnötter och väntade på att den skulle svalna50471507874__f3eb3b4a-b129-4bd5-8832-f1175abeed33En härligt chokladig god och seg kola blev det av mina cacaobönor. Skalen av cacaobönorna la jag tillsammans med lite mjölk i en kastrull och lät koka upp och dra en stund. Jag tillsatte lite socker och lite frystorkat kaffe och vips så hade jag en väldigt god kaffedrink med chokladsmak.

Eftermiddagen bjöd på lite mer avancerad experimetering. Visste ni att det finns molekyler i köket? Det finns något som heter molekylär gastronomi och det är en hel vetenskap , man tar helt enkelt in kemilabbet i köket. Jag nöjde mig med en enkel variant nämligen att göra min egen ”caviar”. Jag hade sett hur man gjorde på tv och det såg så kul ut, inte alls svårt och jag ville verkligen pröva. Jag visste att man behövde agar agar till det så jag hade varit förutseende nog att köpa hem detta för detta tillfälle. imageAgar agar är vegetabiliskt gelatin gjort av alger och är mycket kraftfullare än vanligt gelatin.

Innan jag började tog jag mig en titt på youtube för att kolla in mängder och hur man skulle gå till väga. Där finns det en hel drös med videor hur man gör olika sorters falsk caviar.

Jag bestämde mig för att göra apelsincaviar , bara för att jag hade apelsin hemma och ville prova .. Jag började med att ställa ett glas med neutral olja i frysen . Sedan tog jag saften av en halv apelsin , la den i en kastrull tillsammans med ett krm agar agar och det fick koka upp. Den vätskan silade jag sedan för att få bort fruktköttet och hällde i en liten skål.image

Med en liten spruta sög jag sedan upp juicen och tog fram den kalla oljan ur frysen och droppade ner droppe för droppe av apelsinjuicen i den kalla oljan och som magi…det bildas små små kulor av apelsinjuice!

imageimage imageSedan är det bara till att sila bort oljan och du har de små kulorna kvar, som gul kaviar!

image En kul grej att försöka och det här kan komma väl till pass vid någon kommande middag. Molekyler ska man inte underskatta, de kan vara väldigt goda. Dessa små kulor av apelsin brister på tungan och blir små droppar av apelsinsmak i munnen

De håller sig i kylskåpet ett par tre dagar så vem vet de kanske kommer till pass på nyårsafton. Fast kanske inte ändå, den menyn är ju i det närmaste färdigplanerad och där ingår nog inte någon apelsincaviar….men den får ni i ett kommande inlägg.

Spara

Spara

2 svar på ”Molekyler i köket”

Kommentera

%d bloggare gillar detta: