Dagens bravader i köket.

Nåja… Bravader var väl kanske att ta i. Inget konstigt eller jättesvårt, men däremot gott, faktiskt gott gottigottgott.
Först insåg jag att kakburken på jobbet var tom. Jag försöker att se till att det alltid finns nåt litet, typ en småkoka som man kan ta till kaffet, så jag satte igång. Jag hittade ett gammalt recept med muskot och kanel i.  Jag gillar muskot. Den har en fantastisk smak tycker jag. Användbar till mycket, inytevatt förglömma kaktusar. Man ska bara passa sig för att överdosera den.
Ingredienserna hamnade i matberedaren: 250 g smör, 1 1/2 dl socker, 1 msk kanel och 1/2 tsk muskot.  Detta körde jag i matberedaren tills det var luftigt. Sedan tillsatte jag 5 dl vetemjöl och körde ihop till en deg. Tog upp den på bordet och delade degen i fyra delar. Varje del rullades ut till en längd som plattade till först med fingrarna sedan med en gaffel för att få mönstret. 175 grader i ca 15 min. Håll koll, tiden beror på hur din ugn är. Medan de ännu är varma skärs de på snedden till snittar. Låt de sedan kallna på plåten. Doften är helt ljuvlig. Kryddig och varm.

image

image

Numer kakburken fylld igen….undrar just hur länge den kommer att vara det?

Sen var det dags att börja laga lunch till alla barnen….på menyn för dagen stod det uppånerlax. Vad är det? Helt enkelt laxsida som tillagas i ugn med skinnsidan upp. Jag brukar lägga laxen i formen på rikligt med kryddgrönt typ dill, finhackad purjo, och gärna lite citronzest.  Salta och peppra laxen och sen lägger du den med skinnet uppåt. Hög värme i ugnen, 250 grader. Det tar inte många minuter att få upp laxen innertemperatur till 54-56 grader. Ta ut laxen ur ugnen och sen drar du bara helt enkelt av skinnetboch laxen är färdig att äta.

image

image

Inget jox eller pill med skinn på tallriken. Just denna dag var det potatismos till laxen och en liten kall sås  av creme fraisch smaksatt med dill, purjo och citronzest.  När uppläggningsfaten kom tillbaka till köket för disk, såg det nästan ut som hunden hade varit framme och slickat rent….Inte en smula fisk kvar! Varför inte prova på lite uppånerlax?

Kommentera