De tre viktigaste ingredienserna

Det finns tre ingredienser som är de absolut viktigaste i all bra matlagning: Kärlek, Kunskap, och Frihet.

Tack vare kärlek, till råvaran, till matlagningskonsten, till mottagaren, blir maten som lagas med kärlek fylld av känslor. Den blir generös och får ett djup. Vem har inte älskat mammas köttbullar, eller mormors kanelbullar och har ljuvliga minnen av barndomens rätter. För mig är mormors kokböcker fyllda med poesi, där hennes handstil beskriver min barndoms läckerheter. Precis som moderkärleken inte innehåller hat , gör inte heller bra matlagning det. Det är som om kroppen är oförmögen att producera välsmakande mat om känslor som hat , ursinne , eller avundsjuka existerar i dig. Resultatet talar för sig själv.

Kunskapen tillför precision, balans och konsistens.Den som hungrar efter mer kunskap, observerar, lyssnar, samtalar om och förstår komplexiteten i matens kemi. En kunskap, föder förståelse för råvarans själ och hjärta. Med kunskapen kan nya möjligheter öppnas, nya vägar läggas framför dina fötter och nya smakkombinationer finna sin väg ut i gommen.

Friheten får dig att vara som ett barn, upptäcka, leka, ja till och med flyga. Det är friheten som gör att det där gamla receptet du gjort tusentals gånger, den ettusenförsta gången får en helt ny touch. En twist som ingen trodde var möjlig allra minst du själv. Våga ta språnget, du är fri att göra det ditt hjärta säger. Låt bli att följa receptet slaviskt- låt fantasin flöda, ta ut svängarna. Ge din kreativitet en chans.

Utan dessa tre essentiella ingredienser kommer du förr eller senare att hamna i det hemska hålet….likgiltighetens hål. Det hål som håller dig fången och som tvingar dig att tänka att det spelar ingen roll vad vi lagar idag bara vi får i oss näringen, det spelar ingen roll om det är ätbart, vi ska ju ändå försöka behålla vår matchvikt. Det spelar ingen roll om smaklökarna dör av undernäring.  Dessa tre ingredienser måste få fungera tillsammans i din matlagning. Kärleken kan inte säga till Kunskapen att ” mitt recept är det bästa i hela världen”, för Kunskapen vet att det finns bättre sätt. Och Kunskapen kan inte säga till Friheten ”gör inte så , det går inte”, för ur de hemskaste missarna  när någon tog ut svängen lite för mycket, har några av världens bästa recept sett dagens ljus.

Så om det är några speciella ingredienser du borde ha i ditt skafferi är det Kärlek, Kunskap, och Frihet. Är det nåt som fattas?….Vad väntar du på… införskaffa det nu!

Kommentera