Sommar på burk

Att ta tillvara på sommarens frukter genom att sylta och safta är ett sätt att få en liten bit av sommaren när du behöver det mest , på den mörka årstiden. Idag har jag provat att experimentera lite i köket. Jag köpte mig en 10 kg vattenmelon igår och eftersom jag hade varit ute i trädgården och arbetat behövde jag lite kallt att dricka så jag mixade vattenmelon och isbitar till en slush. Mycket läskande och gott. Inget mer behövs för en supergod sommardrink.slush

När den var färdig och uppdrucken tänkte jag att nu ska här experimenteras. För ett tag sedan såg jag att recept på marmelad gjord på det vita på vattenmelonen, och tänkte , nu eller aldrig, jag gör det!. Så jag tärnade upp det vita på vattenmelonen och lade i en kastrull, vattenmelonlite av det röda fick komma med också , det blev ca 2 liter tärnad melonkant. Glöm inte att ta bort det gröna skalet .

I grytan hällde jag sedan ca 1 dl vatten, bara så att det blev bottenskyl med vatten och sedan fick det koka en stund. Vattenmelon släpper ifrån sig vatten och snart hade vattennivån i grytan nått i jämnhöjd med melonbitarna.vattenmelon2 Då tillsatte jag ett kilo syltsocker och rörde om. syltsockerSedan fick det koka några minuter så att sockret löstes upp. Under tiden tog jag fram stavmixern och mixade marmeladen lite, inte för mycket,vattenmelonmarmelad för jag ville fortfarande ha bitar kvar i marmeladen. Medans den fortfarande var varm hällde jag den på glasburkar och stängde locket direkt .vattenmelonmarmelad2 Fyra burkar blev det!

Sedan gick jag till datorn och gjorde etiketter.etikett På den här sidan, är det lätt att göra fina och somriga etiketter: etikettmaskinen .

Recept på vattenmelonmarmelad:

2 liter tärnad vattenmelon, det vita utan skal,

1 dl vatten

1 kg syltsocker

 

Så nu har jag lite sommar sparat på burk att ta fram när jag längtar efter sol och lata dagar.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: