Är du förberedd?

”Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Matsmart”.

Är du förberedd? Skulle du klara dig om du inte kom till affären på ett par dagar eller veckor? Skulle du kunna laga mat utan att du har alla ingredienser som finns i receptet? Skulle du kunna mätta din familj om ni blev isolerade? Har du ett förråd av basvaror i skafferiet? Finns det något i frysen som skulle gå att tillaga?

Många av de här frågorna ställs på sin spets i dessa tider när vi står inför det faktum att Coronaviruset är här. Dessa frågor och många andra behöver vi ta ställning till utan att drabbas av panik. Just nu är det många hyllor i affärerna som gapar tomma för att folk har hamstrat. Visst är det bra med ett förråd men glöm inte att maten som du köper ska ätas upp också. Inget svinn här inte! Tänk på att maten du just nu hamstrar och bygger förråd med är mat som du sedan när viruset har dragit förbi behöver hitta användningsområden för , för inte vill du bygga på matsvinnsberget som redan finns? Det vill säga, köp saker som du vet att du kommer att använda sedan också .

Hur gör du om du redan är isolerad och behöver mat hem? Många affärer har hemkörning av varor, det är ett sätt att handla om man inte kan eller vill gå ut. En affär som erbjuder denna tjänst och som också erbjuder dig att samtidigt vara klimatsmart och minska på matsvinnet är Matsmart. Där kan du köpa basvaror till upp till 90% lägre pris än i affären . Det gör att du får mycket för pengarna och du bidrar till att förbättra miljön på samma gång.

Men jag skulle framför allt vilja påstå att vara förberedd handlar om att kunna laga mat med det man har istället för att laga mat utefter ett givet recept. Det handlar om att ta de ingredienser som finns till hand och tillaga något med dem. Fråga dig själv , vad finns hemma, vilka ingredienser har jag att arbeta med? Låt oss säga att du har bulgur, en burk krossade tomater, en halv grillad kyckling, en halv squash, lite vitkål och några morötter och en lök. Nu tänker du , det var inte mycket att hänga i julgranen …. men låt mig nu ge dig tre olika förslag på vad du skulle kunna göra av dessa enkla ingredienser.

Förslag nr ett: Gör en soppa. Fräs löken och curry i lite smör för att släppa smakerna. Riv moroten och låt fräsa med i pannan.. Slå på de krossade tomaterna och efter några minuter häller du på vatten och lägger i en buljongtärning. Låt koka en stund för att tomaten ska släppa sin umami. Under tiden strimla den grillade kycklingen. Smaka av soppan med svartpeppar, salt och oregano och lägg ner kycklingstrimlorna att bli varma och släng ner en näve bulgur i soppan och låt den bli mjuk. Servera med strimlad vitkål och squash som du fräst hårt i stekpannan med en nypa salt svartpeppar och socker.

Förslag nr två: Wokad bulgur med kyckling och grönsaker. Koka bulgur i en kastrull tillsammans med en buljongtärning. Strimla kycklingen och grönsakerna. Ta fram den största stekpannan eller woken du har och sätt på den så att den blir riktigt het. Häll i lite olja i pannan och börja woka grönsakerna var för sig. Lägg alla wokade ingredienser i en form stor nog att blanda allt i. Woka sedan den strimlade kycklingen tillsammans med sweet chilisås och japansk soya och krydda med ingefära och vitlökspulver. Lägg nu i den kokta bulgurn och låt den suga upp alla smaker. Blanda med de övriga ingredienserna och servera ev med lite rostad kokos och mer soya.

Förslag nr tre: Kycklinggryta med bulgur och vitkålssallad. Börja med att bryna löken med spiskummin, svartpeppar och oregano, och låt sedan tomaterna hamna i grytan tillsammans med en buljongtärning eller bara lite salt. Låt koka en stund , ca 10 min ,späd ev med några droppar vatten. Dela kycklingen och tärna eller skiva halva moroten och gör halvmånar av squashen. Sätt på Bulgur att koka i en annan gryta med en buljongtärning i vattnet. När fem minuter återstår av tiden på bulgurn , tillsätt då i grytan med tomatsås, kycklingen i bitar och morötterna. Vänta några minuter och lägg sedan även ner squashen. Smaka av och servera direkt. Till detta serverar du en vitkålssallad med strimlad vitkål och riven morot . Dressa upp den med lite vinäger med sweetchili och olja och salt.

Här ser ni … tre middagar med olika smaker och olika typer av mat fast samma ingredienser… Jag skulle kunna ge er fler förslag på andra rätter med samma ingredienser men det är egentligen inte recepten i sig som är det viktiga utan att man lagar mat med det man har tillgängligt som är det viktiga. Det kräver av dig att du använder din kunskap och vetskap om vad saker smakar och samtidigt använder du din fantasi. Du behöver inte följa ett recept. Det värsta som kan hända är att maten inte smakar som du trodde, men de allra flesta gångerna blir det gott .

För att vara förberedd krävs av dig att du har ett basutbud av vissa saker hemma. Du behöver kryddor, lite olika såser och smaksättare, vinäger och olja, mjöl , socker, etc… och kanske ägg..förstås. Har du ägg har du alltid mat. Detta är sånt som inte blir gammalt och som man bör ha hemma i skafferiet eller i kylen.

Så är du förberedd?

Kommentera