Mjölksyrade grönsaker

Jag har skrivit om detta förr men det tål att skrivas om igen . Mjölksyrade grönsaker är nyttigt och gott och framför allt enkelt att göra . Idag blev det en burk med morötter och bönor med smak av timjan och sedan en burk hela västeråsgurkor med vitlök.

Börja med att tvätta grönsakerna ordentligt . Vill du ha dem i bitar så fixar du till det . Packa ner grönsakerna ordentligt i en glasburk eller två i mitt fall . Jag ville ha mina grönsaker hela.

I gurkorna tryckte jag ner ett tiotal vinbärsblad och några klyftor vitlök.

I morötterna fick det plats lite bönor av olika slag och färg , samt några kvistar färsk timjan . Timjan gifter sig väldigt bra med just morot , de är så kallade smakkompisar.

Så nu har bara det sista kvar . Blanda en saltlag av 15 gr grovt salt utan jod med 1 liter vatten . Rör tills saltet löser sig . Häll på burkarna så att det täcker grönsakerna. Låt nu burkarna stå mörkt i rumstemperatur i två till tre dar. Med locket ej åtskruvat! Det kommer börja pysa lite och lukta lite . Lägg gärna en handduk över burkarna och ställ dem på någonting, typ en bricka för det kan hända att det pyser över.

Efter två till tre dar skruvar du åt locket lite mer och ställer burkarna svalt och gärna mörkt. En handduk funkar som mörkläggning . Där får de stå 8-10 dar . Sen ställer du in dem i kylen eller i en matkällare .

Nu är de färdiga att äta men du kan med fördel låta dem mogna lite till .

Det kan se ut som lagen blir lite grumlig men det är ok … det är jäsningsprocessen som åstadkommer det . Allt är som det ska . Luktar de syrligt och lite åt yoghurthållet är allt i sin ordning.

Nu står de här på köksbordet under en handduk och gottar till sig . Ett gott och enkelt sätt att behålla grönsakerna från grönsakslandet lite längre . Ta till vara sommarens smaker.

Hej igen … nu har burkarna stått över natten och då ser det ut så här!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: