Gammal goding och ny skapelse

En av mina favoritkakor är ringar. Ni vet sådana där som mormor gjorde. Frasiga , nästan som smördegsaktiga fast höga med pärlsocker på. Min mormor var mästare på ringar… hon gjorde de mest frasiga ringar man kan tänka sig  och nu tänkte jag faktiskt dela med mig av hennes eget recept. För mig är det en skatt att få ha hennes handskrivna recept i min låda. En skatt som man kan gå tillbaka till och hitta gamla godingar, bortglömda favoriter och kanske till och med göra nya skapelser av gamla recept.

Det här receptet är faktiskt ett sånt där recept man kan ta till när man har råkat glömma använda grädden i kylen, och den har hunnit bli lite småsur. Det gör inget alls om grädden är sur i det här receptet. Det är ju faktiskt klimatsmart att använda den till nåt gott ändå. Kakdegen i sig är helt sockerfri och därför är detta en kaka som passar även för diabetiker eller andra som av någon anledning vill dra ner på sockret. Istället för pärlsocker tar man då hackad mandel eller nötter på. Då har du en helt sockerfri småkaka.

Degen ska vila i kylskåp över natten, så det är ingen kaka du bakar bara på några minuter. Lite framförhållning behövs. Degen innehåller ju jäst , så kakan är ju kalljäst.

Satsen ger många ringar! Har ni noterat hur roligt det står i gamla recept…mjöl tills det blir lagom….hur vet man det? Jag mätte på ett ungefär och till det här receptet var det drygt 1 liter mjöl. Sedan får man räkna med lite till utbakningen.

För att göra kakorna behöver man ett kakmått som gör hål i mitten. Har man inte det kan man använda ett runt pepparkaksmått och en äppelurkärnare till att göra hålet med. Då gäller det att sikta så att hålet kommer i mitten. Kavla ut degen till ca 5 mm. Du vill ju ha höga fina kakor. Ta alltid hälften ny deg och hälften degrester, så får du fina kakor hela tiden. Om du sparar degresterna till sist kommer de kakorna inte att bli lika fina då den degen innehåller mer mjöl .

Kakorna penslas sedan med ägg uppvispat med lite vatten och doppas på ovansidan i pärlsocker , ( hackad mandel eller nötter om du vill ha dem helt sockerfria.

Baka av dem i 175 graders ugn tills de fått lite färg och är torra. Eftersom det här blir ganska många kakor föreslår jag att de flesta hamnar i frysen till kommande behov . Då kan man bara ta ut dem och fräscha till dem i några minuter i ugnen, så blir de som nybakade.

Nu till den nya skapelsen. Hmm… jag tänkte att man säkert kunde ta hålen och fritera dem och doppa dem i socker…och visst ! Det fungerade utmärkt. Små frasiga bollar med socker på….Vill man inte det kan man alltid knåda in dem i degen igen.

Jag kunde ju inte låta bli att ta ett smakprov så det fick bli en kopp kaffe med dopp efter middagen. Nån som blir sugen?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: