Jorden runt på tre veckor: det lilla landet nästgårds, Danmark 🇩🇰

Rød pølse, vienerbrød, flaeskstek och så alla dessa smørrebrød… det är väl det första man tänker på när man tänker på Danmark. Men vienerbød och smørrebröd insåg jag ganska snabbt att det skulle inte fungera att servera till hungriga förskolebarn och rød pølse fick de smaka på i samlingen . Flaeskstek tar för lång tid och då återstod bara att leta upp nåt annat. Det landade på frikadeller i karry , eller curry som vi skulle säga på svenska.

Danska frikadeller görs på köttfärs av enbart fläskkött, ägg , lök, lite mjöl ( ett par matskedar) och mjölk och salt och peppar . Det är bra om man gör smeten innan så den hinner vila i kylskåpet en timma . Frikadellerna kokas sedan tio minuter i kycklingbuljong. Därefter tar man och gör en currysås av smör, curry, mjöl, buljongen man kokt frikadellerna i, grädde och salt och peppar. Fräs gärna curryn några minuter i smöret så utvecklas smakerna mer innan du tillsätter mjölet och buljongen. Låt sedan frikadellerna glida ner i den färdiga såsen och servera ris eller potatis till.

Hur mycket currysmak och styrka på såsen är upp till var och en. Men barn gillar bärbart smakar nåt , däremot inte om det är hett .

Kommentera

%d bloggare gillar detta: