Jorden runt på tre veckor: nästa stopp Ukraina🇺🇦

Dag två på vår resa . Vi försätter lite åt sydost och vi kommer till ett land som heter Ukraina. Ett bördigt jordbruksland som under många år lydde under Ryssland men som sedan 1991 är en självständig stat. Detta har satt sina spår i både språk och mat och kultur. Många ryska maträtter återfinns i det ukrainska köket och alfabetet liknar också det ryska . Dagens rätt äts nog lika mycket i Ryssland som i Ukraina nämligen rödbetssoppan Borsjtj. Brödet jag serverar till är ukrainska Pompuski . Fluffiga bullar med smak av vitlök.

Bullarna får jäsa tre gånger och innehåller både jäst och bakpulver , därav fluffigheten , samt att man inte får ha för mycket mjöl i degen . På bilden nere till vänster ser du degen innan fösta jäsningen , en ganska lök smet. Efter första jäsningen tillsätter man mer mjöl och smör och bakpulver, och även då ser degen ganska kladdig ut fast när den har jäst en stund till är den helt perfekt i konsistensen och kladdar inte alls. Sista jäsningen görs på plåten . Lägg bullarna ganska tätt så att man kan bryta isär dem sedan.   Bullarna penslas direkt efter attt man tagit ur dem ur ugnen med en vitlökssås, och doften som fyller köket när du gör detta är helt fantastisk . Länken till receptet hittar du här

Själva soppan är vegetarisk . Den består av rödbetor , morötter, grönsaksbuljong, potatis, lök, tomatpuré , vitkål, citronsaft och vitlök. Man börjar med att koka hela morötter och rödbetor i grönsaksbuljong ca 40 min. Ta sedan upp dem och låt dem svalna. Skala och tärna potatis och vitkål och dela och skiva löken tunt.

Koka sedan potatis vitkål och lök i den buljongen du kokte rödbetorna och morötterna i . Det tar ca 10 min . Smaka av med tomatpuré och salt . Under tiden river du de kokta morötterna och rödbetorna på grova sidan av rivjärnet och lägger sedan tillbaka dem i soppan . Lägg i krossad vitlök och puttra fem minuter. Ta sedan bort från värmen och krama i citronsaft och låt stå en stund innan servering . Servera med smetana eller rysk yoghurt .

För den som önskar länkar jag till ett exakt recept här.

Barnen fascinerades av färgen . Vissa var skeptiska men många av de tyckte det var jättegott .

I Ukraina är detta en mycket vanlig maträtt. Den har en jordisk smak och den är mättande . Ett plus i kanten är att den förutom att vara vegetarisk dessutom är billig att göra nu på vintern .

Kommentera

%d bloggare gillar detta: