Internationell vecka: dag 1 Polen 🇵🇱

På jobbet har vi denna veckan fokus på olika länder. På förskolan blir det att man talar om de länder barnen kommer från. Först ut denna vecka är Polen. Jag lagade en typisk polsk maträtt som alla barnen smakade på. Som vanligt är det delade meningar när nya rätter serveras. Barn behöver tid att vänja sig vid nya smaker. Ofta kan det ta upp till tio ggr innan de lär sig att äta något nytt. 

Idag lagade jag alltså Lezco. En gryta med mycket paprika, champinjoner och kabanoss, en polsk korv, med ganska mycket smak i . Man börjar med att fräsa lök och vitlök  i en stekpanna. Detta häller du sedan i en gryta. Sedan bryner du alla ingredienser var för sig och lägger i grytan . Paprikor i olika färger, minst två tre stycken, ca 500 G champinjoner, (jag föredrog att ha dem i hela) och ca 4 kabanosskorvar i slantar , bryns i olja och smör innan det åker ner i grytan tillsammans med löken. Vill man kan man även tillsätta chili men jag hoppade över detta eftersom maten skulle serveras till små barn och själva korven redan hade lite sting. 

Tillsätt lite vatten, buljongtärning eller vegetá en buljongkrydda som man använder mycket i länderna i Östeuropa . Lägg i ett par lagerblad och lite kryddpeppar. Låt koka upp. Tillsätt sedan tomatpuré och en gnutta socker för att balansera syran i tomaten. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor. Troligtvis behöver du inte salta eftersom korv innehåller ganska mycket salt och så även buljongpulver. Så här kan du servera den om du vill tillsammans med ett gott surdegsbröd att doppa i skyn. Vill du ha den ännu godare tillsätter du lite grädde och låter den koka nån minut till. Då blev den så här god!


Imorgon tar vi oss an ett nytt land nämligen Chile

Kommentera