Ceviche, Perus nationalrätt

Många recept florera just nu av ceviche,079   men inget av de kan mäta sig med orginalet. Cevichen kommer ursprungligen från Peru och det är deras nationalrätt. Ibland tror jag faktiskt de känner sig lite kränkta när en maträtt som inte ens liknar ceviche heter det i receptet.

Har man ätit ceviche i Peru så kommer man aldrig att tillåta något annat än just orginalet att vara ceviche. Ceviche är citrongravad fisk med chili koriander och massor av lök och lite andra kryddor. Fisken är kall och endast tillagad genom syran i citronsaften. Som tillbehör har man sötpotatis eller camotesötpotatis och canchitas, det vill säga rostade majkorn,rostad majs potatis går också bra och gärna majskolv. Rätten kan ätas som förrätt eller som huvudrätt.

Jag tänkte att eftersom jag älskar Peru och har varit där och ätit ceviche många gånger, dvs originalet….så tänkte jag dela med mig av receptet på äkta ceviche, den enkla varianten den jag gjorde till lunch igår. ceviche

I den ingår endast fisk, medan man kan hitta ceviche på många olika havsdjur, så som räkor , musslor, bläckfisk etc. I den traditionella cevichen ingår endast färsk fisk, men om man vill försäkra sig om bakterier kan man frysa fisken tre dagar om man vill vara på den säkra sidan. Ceviche görs på vit fisk, här hemma i Sverige företrädesvis på torsk.Det här är vad du behöver för att göra ceviche hemma och få en smakupplevelse utöver det vanliga:

4 port

500 gr torskfilé, saft av färska citroner tills det täcker fisken ca 3 dl, en cm ingefära, 2-3 stjälkar selleri, 1 vitlöksklyfta, 1 chilifrukt, 1 kruka koriander, salt, 2 medium rödlökar. Potatis och eller sötpotatis till servering och gärna ett salladsblad.

Skär fisken i cm stora strimlor eller bitar.( Jag föredrar strimlor.) Salta rikligt. Pressa citronerna och häll saften i en mixer tillsammans med den skalade ingefäran vitlöksklyftan , de nedre delarna av stjälkarna selleri, hälften av chilin, de grövre stjälkarna av koriandern, och mixa allt. Slå detta över fisken. Finhacka resten av chilin, hacka sellerin i bitar och koriandern likaså finhackas och tillsättes till resten. Smaka av med ev mer salt. Låt stå tills fisken har blivit vit och ogenomskinlig minst 1-2 tim. När fisken är gravad finskivar man löken i plymer och saltar den och kramar ut saften så att den mister lite av sin styrka. Skölj under vatten och låt den rinna av. Löken läggs ovanpå fisken och nu är det färdigt att servera. Smaklig måltid! Ps….citronsaften och allt det goda kallas på spanska leche de tigre, vilket betyder tigermjölk och den säljs i glas  för den modige att ta som en shot! Vågar du??080

Kommentera

%d bloggare gillar detta: