Spröda jordnötskakor

Idag när jag skulle dricka min kopp kaffe på eftermiddagen blev jag så besviken … där fanns ingenting i kakburken ! Visst där fanns några köpehavreflarn men det lockade inte alls . Så jag drack mitt kaffe utan kaka men bestämde mig för att göra något åt kakburkens innehåll.

Jag kom plötsligt ihåg min mormors jordnötskakor som var en favorit bland hennes småkakor . Hon hade alltid minst tre sorters småkakor när man kom dit och drack kaffe + vetebröd eller skorpa och mjuk kaka . Jag är så glad att ha hennes alla recept så jag gick fram till min byrålåda där de ligger och letade fram receptet på jordnötskakor.

Sagt och gjort… receptet kom fram och ingredienserna med… smör , socker, havregryn, bakpulver, ägg och jordnötter. Jag vet att av det här receptet blir det ganska många kakor så jag halverade det för kakor ska ätas när de är färska . Sen får man baka nya istället . Så här har ni halva receptet:

100 gr smör rörs pösigt med 1dl socker. Tillsätt ett litet ägg eller ett halvt stort. Blanda sedan i 1dl havregryn, 1,5 dl vetemjöl ,1tsk bakpulver. Hacka sedan 1 dl salta jordnötter grovt och blanda i smeten . Klicka ut på bakplåtspappersklädd plåt. Lägg dem inte för tätt för de flyter ut. Det här va på gränsen till för tätt. Baka dem i 200grader i 10 min . Lossa dem direkt från plåten när de kommer ut, men låt de svalna innan du lägger de i burk . Se upp så de inte bränns i kanterna , det går fort när de väl börjar få färg.

Kakorna blir väldigt spröda så ta det försiktigt . Men även en söndrig kaka smakar gott till exempel med ett glas mjölk.

Jag är oändligt tacksam att jag har de här gamla recepten . De är min skatt! Min man kom ner och såg boken min mormor skrivit ner dem i och tyckte att jag skulle skriva av de på datorn istället för den tummade, blekta skriften och de gamla urklippen ur dåtidens tidningar men jag bara tittade på honom och sa ett enda ord: NEJ!

Kommentera