Groddar och skott

Under ungefär ett års tid har jag gjort mina egna alfalfagroddar. Varje morgon startas med några majskakor med groddar och nu har jag köpt lite nya sorters frö att grodda. Rädisgroddar var den första jag provade. Väldigt enkla att gro, och smakar riktigt mycket . En pikant smak av rädisa.Fem dar tog det att få fram groddar av rädisor. Låt de stå mörkt och utvecklas , sedan ställer du dem i ljuset sista dagen så att de får lite färg.  Skölj de en till två ggr per dag, men var noga med att låta dem rinna av.

Ruccola kunde man också grodda , men det visade sig att man inte kunde göra som jag brukar med groddarna, dvs lägga dem i en burk och sätta gasbinda på och skölja en till två grr per dag. Ruccolafröna blir precis som chiafrön , geleaktiga när de blivit våta och därför kan du inte hälla av vattnet . Då provade jag ett annat sätt . Jag tog ett tråg i plast, och lade papper på och sedan frön och hällde därefter vatten på så att de blev våta. Jag satte plast på och ställde de i fönstret. Se till att de inte torkar ut. Efter två dagar började de gro och sedan efter ca fem dagar kan du klippa dem precis som man kan göra med krasseSå här ser de ut efter två dagar. Efter några dagar till ligger de på min smörgås eller som garnering i min soppa. De har en pepprig smak, som passar väldigt bra med ost. Prova också smörgåskrasse.  Ett lätt, gott och roligt sätt att äta mer grönt. Andra groddar du borde prova är rödbetsgroddar, de har en så härlig rödrosa färg och smakar rödbeta. De är otroligt vackra. Tyvärr har jag ännu inte hittat frön men ibland kan man hitta dem i matbutiken färdiggroddade.

Kommentera