Skörden är bärgad, hur förvaras den på bästa sätt

Nu är det skörd på både det ena och det andra. Plommonträdet dignar av Viktoriaplommon och att äta alla dem känns lite som att magen inte klarar av det. Men att låta frukten ruttna är ju inte heller nåt bra alternativ. Ibland kan man låta andra plocka den frukt man inte själv vill ha, eller sälja till nån handlare. Men man kan ju faktiskt också safta sylta och lägga in. Då håller frukten länge och du kan själv njuta av den. 

Idag passade jag på att plocka in plommon och gjorde plommonmarmelad med squash och inkokta plommon. Inkokta plommon gjorde alltid min mormor, för hemma hos henne var det alltid efterrätt efter maten . Inkokta plommon med grädde, det är barndomsminnen för mig. För att göra inkokta plommon behövs bara fyra ingredienser. Plommon, vatten,  socker, och kanelstång. Jag föredrar att skala plommonen, det blir godast så. Det enklaste sättet är att skålla dem och sedan dra av skalet. Det är lite söligt men det är det värt. Kärna ur dem gör jag däremot inte. Koka upp plommonen i vatten och socker och lägg i en kanelstång . Låt koka några minuter. Häll dem sedan på rena glasburkar och stäng locket genast så att vakum uppstår inne i burken. 

Marmeladen på plommonen och squashen är lika enkel den. Kärna ur plommonen och hacka i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och koka upp. Riv lika mycket squash grovt på rivjärnet och lägg i när plommonen har mjuknat något. Plommon innehåller mycket vätska så tillsätt inget vatten, det räcker med det i frukten. Tillsätt sedan syltsocker  och låt det koka upp och lösa sig. Slå direkt på varma burkar och stäng locket direkt. Akta så du inte bränner dig. Låt burkarna svalna och sätt sedan på etikett så att du kommer ihåg vad den innehåller. En burk marmelad är en perfekt gå-bort-present

Men det är ju inte bara plommon som ger skörd nu. Tomater är det gott om….och ibland kan det vara svårt att hinna med att äta upp alla tomater i takt med att nya blir mogna. Här ska jag nu då ge dig några förslag på vad du kan göra med dem så de inte behöver slängas. Det allra enklaste är att lägga dem i matberedaren och köra tills de blir sönderhackade och sedan helt enkelt lägga dem i burkar och frysa dem. Då har du alltid färska tomater till din tomatsås till pastan. 

Vill man göra det lite mer avancerat kan man istället mixa dem i matberedaren och sedan koka upp dem med lite basilika, salt och peppar och en gnutta socker för att sedan hälla på glasburkar och snabbt stänga locket så att vakum bildas. De håller länge på det här sättet. Och tar inte heller upp plats i frysen. 

Det tredje alternativet är att göra din egen tacosås. Säg den som inte gillar tacos och visst har det hänt att ni skulle mysa på fredagen men glömt och köpa tacosås. Nemas problemas med detta alternativet. Hacka sönder tomater i matberedaren , hacka gul lök, eventuell vitlök om du gillar det, och chili efter smak. Krydda med svartpeppar salt och spiskummin. En gnutta socker lyfter hela såsen. Häll på burkar medans den är het och stäng locket. 

För att ännu bättre förlänga hållbarheten kan du göra en enkel konservering. Du behöver ingen konserveringsapparat , det räcker med en ugn och en långpanna. Ställ dina burkar som du vill konservera i långpannan i ugnen och sätt på den på 200’grader. Fyll vatten i långpannan och låt dina burkar stå i ugnen tills du ser att innehållet i dem kokar och vattnet i långpannan likaså. Stäng av ugnen och låt dem stå tills dem kallnat. Nu är dina burkar konserverade och håller väldigt länge. 

Mycket mat slängs i onödan för att vi i dagens samhälle inte tar den tillvara som man gjorde förr. Men det är faktiskt viktigt att leva matsmart och inte slösa med jordens resurser. Kan jag då bidra med något är jag glad och likaså blir min plånbok glad när jag inte behöver köpa nytt hela tiden. Tiden fattas säger många men faktum är att det tar inte så lång tid som många tror. På mindre än en timme hade jag konserverat mina tomater och min tacosås. En timme ….det är inte lång tid. Ta den tiden från nåt annat , du kommer att känna skillnaden på din mat. 

Kommentera