Decomposed kroppkaka och semla på snabbt vis

Lördagar och Söndagar brukar bli lite godare och smaskigare än veckans vardagar. Man har kanske lite mer tid att lägga i köket och man kan ta ut svängarna lite mer . Idag hade jag lite ingredienser i kylskåpet som jag gärna ville använda innan de blev dåliga och därför fick fantasin flöda. 

Pressad potatis och bacon. Två ingredienser som skulle kunna bli en massa olika saker men idag fick det bli decomposed kroppkakor eller gnocchi med knaperstekt lök och bacon med kryddpeppar . 

Gnocchi gör man av pressad potatis, ägg och mjöl. Det har jag skrivit om i ett annat inlägg här på bloggen . Arbeta ihop allt till en deg och rulla ut till fingertjocka längder och dela i små bitar. Märk varje bit med en gaffel och koka dem i saltar vatten tills de flyter upp till ytan.  Släng sedan ner dem i stekpannan med smör och stek dem gyllene och så de får en frasig utsida. 

Under tiden knaperstek baconet och löken och smaka av med kryddpeppar. Servera med ångad sparris och ev lite lingonsylt om du vill.

Så här i semletider vill man ju smaka lite av det goda och en söndag utan efterrätt är ju ingen riktig söndag. En god Kladdkakesemla fick det bli idag. Men i skafferiet hittade jag ingen mandelmassa så det fick bli första uppgiften , att göra mandelmassa. Skålla mandel och ta bort skalen. Ett snabbt och enkelt sätt att skala är att lägga de skållade mandlarna i en kökshandduk och gnugga dem. Då lossnar skalen och du kan plocka upp dem skalade mandlarna. Gnugga lite till och snart är alla skalade. Lägg de skalade mandlarna i mixern och kör till det blir finhackat. Tillsätt 2,5dl florsocker (jag använde en påse mandel) 4 droppar bittermandelolja och 1 äggvita och kör ihop allt . Lägg det sedan på ett ark folie och forma det till en korv . Lägg in i kylen. 

Gör sedan en kladdkaka utan choklad och smaksätt den med krossad kardemumma.  Alla har vi vårt eget goda recept på kladdkaka men om du inte har det kommer det här: 150 gr smör, 2,5dl socker,1 3/4dl vetemjöl, 2tsk vaniljsocker , 1/2tsk stött kardemumma, 3ägg. Blanda de torra ingredienserna och smält smöret. Rör ihop allt till en smet och häll i bröad form . Grädda i 180 gr i 20-30 min beroende på hur kladdig du önskar kakan. 

Stjälp upp kakan och lägg på tunt skivad mandelmassa. Spritsa grädde ovanpå och njut med en kopp kaffe. Det bästa av två världar . Kladdkaka och semla i ett. Bättre blir det knappast!

Önskar er alla en trevlig söndag!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: