Dagen då alla äter pizza

Gott nytt år allesammans! Nyårsdagen är ju som bekant pizzans dag. Aldrig köps det så mycket pizza som på nyårsdagen….Varför? Ja …jag har aldrig förstått varför men kanske kan det hänga ihop med för mycket festande och eventuell baksmälla och allmän lathet att laga mat…

Jag för min del hoppar pizzan idag och ställer mig i köket igen där jag ju faktiskt trivs bäst. Idag blir det en ungsbakad  hel Tilapia med citon och koriander. Lite rester från gårdagens supé får också plats på bordet, eller vad sägs om en rompaté med räkor till förrätt.img_0119Har ni förresten avgett nåt nyårslöfte? Kanske ska ni äta hälsosammare, mindre kött, mer fisk? Kanske har ni lovat att ha ett sockerfritt år?Eller gymma lite mer? Vad ni än har lovat er själva så önskar jag er lycka till med ert nyårslöfte. Jag å min sida lovar att försöka laga ännu godare och mer spännande mat under året som kommer och försöka att så ofta som möjligt dela med mig av den till er.

En utmaning till er alla där ute som läser är att slänga mindre mat.Vi slänger alldeles för mycket mat till absolut ingen nytta! Tvärtom, det ökar på sopberget, gör hål i våra plånböcker och är slöseri med resurser. Min utmaning till dig under det kommande året är att inte slänga så mycket. Ta till vara, använd rester till nya maträtter. Var kreativ! Var inte så rädd för datumstämplar, de anger bäst före, definitivt inte att du måste slänga maten. Smaka , lukta och titta! Om du inte kan använda det just nu , använd din frys…de flesta saker kan du frysa med gott resultat.  Det kommer både du och din plånbok att tjäna på.

Gårdagens supé kommer jag att njuta av igen , ganska snart eftersom det blev rester över och dessa har jag lagt in i frysen. Rompatéerna blev fler än jag hade räknat med så dessa paketerades och styckfrystes , redo att tas ut nån timme innan middag och bara garneras.

Fläskytterfilén gör sig fint i matlådorna till jobbet framöver, och till och med efterrätten kan gå i repris snart igen eftersom bottnen till min glace au four var lite stor så en bit åkte in i frysen .

På tal om glace au four, finns det nån mer festlig dessert, där varmt och kallt får samsas , med knaprigt och mjukt och fluffigt. Min glace au for har som min mormor alltid brukade göra en havrebotten istället för som många andra har , sockerkaka. Det ger den här efterrätten ett extra lyft, en ny dimension eftersom du tillför det lite knapriga.

Här är receptet på botten: 75 g smör smälts och hälls över 2 1/2 dl havregryn. Låt svälla en stund. Tillsätt sedan 1 1/4 dl socker, 1 msk vetemjöl, 1 tsk bakpulver och 1 ägg och blanda ihop.  Häll smeten i en form 18*22cm  och grädda i 175 grader i ca 20 min.

Innan servering av din glace au for lägg halvfrusna hallon på botten, täck dem med ett halvliters avlångt glasspaket och vispa ihop 3 äggvitor med 3/4 dl socker till en maräng. Täck glassen med marängsmeten och direkt in i ugnen som är het, 275 grader i bara några minuter till den har fått fin färg. Det går snabbt så håll ögonen på den. Ta ut ur ugnen och servera genast. En njutning för själen!50491491390__1cb980af-7228-4c84-ab36-ec7930a9a6f4

Önskar er alla en god fortsättning på det nya året!

Spara

Kommentera