Exotiska smaker

Det bästa med att vara på semester är att kunna hitta nya smaker. Att gå ut i affären eller till marknaden och hitta något du aldrig sett förut, köpa en eller två exemplar och smaka. Att kunna beställa in något på en restaurang som du inte vet vad det är, men på bilden ser det jättegott ut. Att få bli överraskad av en smaksensation som sätter sig på minnet och som blir något du sedan bär med dig resten av livet och tänker tillbaka på med glädje och längtan.

När man sedan kommer hem igen letar man i alla olika affärer man kan hitta och har man tur hittar man just den frukten eller grönsaken man provade på semestern och älskade. Då slår hjärtat en extra volt för man kan på nytt få uppleva den känslan man kände på semestern fast denna gång i sitt eget kök i vardagen. Vardagen fylls på detta sätt med guldkant.

När jag är borta försöker jag prova då mycket nytt jag kan, men samtidigt vill man ju smaka på sina gamla favoriter. Nåt annat jag försöker göra när jag är på semester är att köpa en kokbok med mat från det landet. Jag bryr mig inte så mycket om små souvenirer man kan ha som prydnad. För mig är bästa souveniren den som tar mig tillbaka i tanke och känsla till just den platsen och vad passar då bättre än att äta och känna smakerna, dofterna och se maträtterna därifrån.

En smak jag inte kan glömma kommer från en frukt som heter mamey.

image

Den är stor som en större grapefrukt. Den här frukten har jag smakat ett par gånger innan. En enda gång har jag sett den i Sverige. Den gången jublade jag och köpte den direkt, det enda exemplaret som fanns. Utanpå ser den inte mycket ut för världen.  Men inuti har den en stark orange färg. I mitten av frukten finns tre stora  runda kärnor. Det ska bli ett kärt återseende att smaka den igen.
En annan exotisk smak är tamarind. Tamarind används i Asiatiska köket. Den är också brun till färgen men betydligt mindre. Man kan likna dem vid en ärtskida där varje frukt har två eller tre kärnor med fruktkött runt om. Fruktköttet är mörk rödbrunt och väldigt syrligt.

image

Den är uppfriskande i dryck, säkerligen en läckerhet att göra till marmelad och i sötsura anrättningar i det asiatiska köket är den en exotisk smak som man kan hitta i välsorterade asiatiska butiker i Sverige.

Kommentera