Kladdkakans dag

Idag är det inte vilken dag som helst, idag är det kladdkakans dag. Alla har vi säkert ett förhållande till denna urgoda kaka, de flesta har säkert ett kärleksförhållande till den och därför kommer det idag runt om i detta avlånga land att bakas kladdkaka. Orkar man inte baka själv kan man ju alltid gå till affären , där frysta varianter finns i frysdisken.

En kladdkaka ska vara seg, kladdig och underbart god. Gärna serveras med lättvispad grädde. Smaken kan variera, men den första man tänker på är kanske choklad, men numera finns det otaliga recept utan choklad som också är fantastiskt goda. Ibland ser man dem under namnet blondie.

Det viktiga att tänka på är att inte vispa ihop ingredienserna utan endast blanda ihop dem och framför allt att inte ha den för länge i ugnen. Tänk på att den fortsätter att gräddas en stund efter att du tagit ut den.

Våga ta ut svängarna när du bakar… prova en ny smak. Improvisera! Ta ett grundrecept du vet fungerar och byt ut delar av det. Vem vet du kanske uppfinner en ny favorit. Det kommer jag att göra idag- våga vara kreativ!

Här kommer ett grundrecept: 100 gr smör, 2 ägg, 3 dl socker, 1 1/2 dl vetemjöl, 1/2 tsk salt, 1/2 tsk vaniljsocker, 1/2 tsk bakpulver, 4 msk kakao.

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något, Blanda de torra ingredienserna . Häll i ägg och smör och rör till allt är blandat. Vispa inte.  Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda i 25-40 min beroende på hur kladdig du önskar kakan.

 

LÄNGE LEVE KLADDKAKAN!

Kommentera