Grilltider kräver tillbehör

Sommaren är i antågande och grillen står där med förväntan och väntar på alla de godsaker som ska tillagas på den framöver. Det bästa med grillningen är ju alla dessa goda tillbehör som man kan ha till det smaskiga som man grillat. Idag lyste solen med sin frånvaro så jag ställde mig vid spisen och experimenterade lite istället.

För nån vecka sedan blev jag bjuden på mat hos min mor och hon hade gjort en paprikasås som jag blev helt tagen av. Såsen har ryskt ursprung och hon hade fått receptet av en rysk väninna. Det är en sås i stil med sweet chili, men med en ljuvlig smak av paprika med lite hetta i. Att den dessutom verkade busenkel att göra gjorde ju inte saken sämre.  Den innehåller endast några få ingredienser och den tar inte många minuter att koka ihop, men åh vad mycket gott den ska användas till i sommar. Receptet är följande:

1/2 kilo röd paprika, 1/2 kilo socker, lite vatten, röd chilifrukt efter smak, en gnutta salt.

Detta var allt! Men eftersom jag ville ha lite mer konsistens på såsen, alltså lite fastare och jag dessutom ville kunna förvara den under lite längre tid så bytte jag ut hälften av sockret mot syltsocker , som får såsen att stelna lite och innehåller pektin som verkar konserverande. Jag skulle vilja prova den på en ostbricka , till kex och brieost till exempel, därav att jag ville ha den något fastare i konsistensen, så att den går att använda som marmelad.

paprikasås1

Jag hackade paprikan grovt och även chilin, hällde lite vatten i botten på kastrullen och började koka ca 5 min. Sedan tog jag fram stavmixern och mixade den slät, hällde i sockret och fortsatte koka ytterliga några minuter tills sockret lösts upp. Hällde upp på rena burkar och skruvade direkt på locken så att de tillsluter hermetiskt.  Voliá… färdigt! Färgen på den här såsen är underbar!

paprikasås2

När jag ändå höll på och greja , insåg jag att jag hade en övermogen mango i kylen och vad passade då bättre att göra till grillsäsongen än lite mangochutney. Här gick jag lite mer på känn, men tekniken är den samma. Följande ingredienser fick hoppa ner i en kastrull: mangochutney1

1 mycket mogen mango, 1 rödlök, en bit chili( stark variant), 1 tsk malen ingefära, 1 bit kanelstång, salt, 1 tsk curry, 1 krm cayennepeppar, 1 knapp dl vatten.

Detta fick koka upp och bli mjukt sedan mixade jag det med stavmixern , dock inte kanelstången som jag såg till att hålla åt sidan. Sedan tillsatte jag syltsocker , ca 3 dl och 1 dl vanligt socker, lät det koka upp igen och hällde på glasburkar och satte på locken direkt.mangochutney2

Nu står det sex burkarpaprikasås och chutney på köksbänken och svalnar och de är redo för grillsäsongen att börja. Ja  och sanningen att säga så är jag det också…redo alltså för grillsäsongen.

Kommentera