Vegetariskt är inte svårt

Att laga vegetarisk mat skrämmer många, men det är inte svårt. Man får bara ha lite fantasi  och kännedom om konsistenser. Idag gjorde jag köttfärssås ” utan kött”  och hamburgare fast utan ”ham”.  Grunden till dessa två rätter är nåt så enkelt som matvete (kokt).  Det har ett visst tuggmotstånd ungefär som köttfärs. Glöm inte att krydda precis som du skulle kryddat köttfärsen och kanske liiiite till.

Till biffarna tar jag fram mixern och häller i kokt matvete ( rester från en annan dag) två små lökar och kryddor( spiskummin, svartpeppar och salt och paprika) . Du kan givetvis använda dina favoritkryddor. En halv röd paprika får också åka med och 1-2 dl riven ost för att hålla ihop det hela. Kör tills det blivit en klibbig smet, men inte helt slätt. Forma hamburgare och stek på båda sidor i lite smör i en varm stekpanna några minuter på varje sida.

bild 1 bild 4

Till köttfärssåsen gör du ungefär likadant. Lök och matvete får ner i mixern tillsammans med kryddor och mixas men inte så mycket. Du vill fortfarande ha det grynigt, som köttfärs. Fräs i stekpanna tills det fått lite färg och häll på krossade tomater , selleri, buljongpulver och lite socker. Låt koka en stund och strö över lite färska örter alltefter smak. Simsalabim…. en köttfärssås utan kött.

bild 2 bild 3

Eftersom den här veckan är ganska hektiskt känns det bra att ha preparerat middagen i förväg, till ett par dagar. Nu blev det genast lite mer tid över.  Att koka lite pasta tar inte lång tid och inte att ta ut några hamburgerbröd ur frysen och tina upp heller. Vill man kan man alltid lägga ner mer tid på matlagningen , i så fall kan jag rekommendera att slänga ihop en lasagne.

Att inte äta så mycket kött är nåt vi alla behöver tänka på, både för hälsans skull och för miljön skull, så här drar jag mitt strå till stacken. Våga veggo!

Kommentera